Team Veterans nuance er maratonløb

Et stærkt liv - trods kørestol, nye ben eller ondt i hovedet…
Når en veteran vender hjem fra krig, sker det som et forandret menneske. Nye indtryk og følelsen ved at have gjort en forskel, efter 6 ofte hårde måneder, sætter sit præg - og i langt de fleste tilfælde positivt. Men for en mindre del af veteranerne, vil minderne og arrene altid følge dem. Enten fra det skæbnesvangre øjeblik eksplosionen indtraf eller som en snigende psykisk skade, der langsomt men sikkert formørker sindet. Om skaden er fysisk eller psykisk er underordnet - for skaden er sket.

Hvem er Team Veteran?
Team Veteran er en frivillig upolitisk organisation bestående af en række ressourcepersoner, hvor intentionen om hjælp til selvhjælp gennem idræt og kammeratskab er den drivende kraft. Team Veteran benytter regeringens veteranpolitik som pejlemærke, og støtter derved op om det etablerede behandlersystem, hvilket ses i Team Veterans målsætning om at være en matchende nuance i den farverige palet af etablerede tilbud til fysisk og psykisk sårede veteraner. Team Veterans nuance er maratonløb.

Formålet med veteranens deltagelse i Team Veterans aktiviteter
Team Veterans projekt rummer en række psykosociale udviklingspotentialer for den enkelte deltager, foruden oplevelsen af forberedelse og gennemførelse af maratonløbet. Der etableres undervejs i forberedelsesfasen et vigtigt fællesskab omkring målsætninger og interesser. Deltagerne får mulighed for at give og modtage støtte samt sparre med hinanden, og vil fremadrettet kunne fungere som forbilleder for andre sårede veteraner. Projektet fungerer som en igangsætter og motiverende faktor, og hver deltager får sit eget strukturerede program sammensat af træner og psykologer. Den individuelle træning tilrettelægges således, at der tages hensyn til den enkelte deltagers skade, form og målsætning. Det sikres det, at resultatet og  oplevelsen for den enkelte opleves langt mere målrettet.

Som et led i det store identitetsarbejde, der følger når deltageren under tjenesten pådrager sig en voldsom skade, er projektet med til at vise, hvad der kan lade sig gøre trods skadernes ofte voldsomme omfang. At træne med det formål at gennemføre et langdistanceløb - om det så sker med proteser, i håndcykel eller som psykisk såret - så genopdages kroppens styrke og kropsbevidstheden øges. Deltagerens grænser flyttes og nye handlemuligheder opstår. Fokus ændres således fra tab og mangler til ressourcer, og det er dét, der virker.



Endelig oplever deltageren, at der på et biohormonelt niveau sker en stor udløsning af afslappende og velfærdsfremmende hormonelle stoffer, som bl.a. endofiner, noradrenalin, dopamin og seretonin. Træningen medfører således - foruden ømme muskler, masser af sved og mange timers frisk luft - at deltageren opnår en stressreducerende effekt, der understøtter og fremmer følelsen af fysisk og psykisk velvære.

Hvorfor lige maraton i USA

Efter i 2011 og 2012 at have deltaget i verdens største maraton i New York, vendte Team Veteran i 2013 tilbage til US. Marine Corps Marathon i Washington DC. Her løb holdet også sit første løb i 2010. Løbets tilknytning til det legendariske amerikanske marinekorps og den militære stemning, der præger hele løbet, gør, at dette løb har en særlig tiltrækning for mange veteraner. Samtidig er valget af løbet i Washington et udslag af, at Team Veteran i 2013 indledte et tættere samarbejde med Marinekorpsets veteranorganisation, Team Semper Fi, der løb med i Københavns marathon i maj 2013 og 2014 og gør det igen i 2015. Også i 2015 deltager Team Veteran derfor i Marinekorpsets maraton. 

 

Udvælgelsen af deltagerne

Holdet for 2015 er igen sammensat af en blanding af fysisk og psykisk skadede veteraner. Projektet ønsker, på linje med tidligere år, at ligestille deltagerne med psykiske og fysiske skader, således at et mén efter krig ikke gradueres efter skadesart. En overvægt at psykisk skadede veteraner på holdet afspejler, at der er langt flere veteraner med psykiske end med fysiske skader. 


Udvælgelsen af deltagerne foregået ved, at interesserede veteraner skriver en motiveret ansøgning og bliver vurderet på deres motivation til at indgå i projektet, deres træningsvilje og deres aktuelle behov i hverdagslivet. Team Veteran tilstræber, at der på holdet er en spredning i køn, alder, grad, missionserfaring, problemstillinger samt skader.

Hvem samarbejder vi med?
Team Veteran samarbejder med 
veteranforeningen De Blå Baretter, Veterancentret, Achilles International og Team Semper Fi.

 

 

Til forside
 
Print
English
Se oversigt over planlagte og gennemførte løb

 

Copenhagen Marathon


BESTSELLER Aarhus City Halvmarathon


Copenhagen Half Marathon


HCA Marathon i Odense


US Marine Corps Marathon

 

Team Veteran    Vestergade 104   Tlf.  +45 4259 1000   Mail: teamveteran@mail-online.dk